קופת גמל להשקעה – סקירה מקיפה, יתרונות והמלצות

אמנם כסף לא קונה אהבה או אושר, אבל הוא בהחלט הדבר שאנחנו זקוקים לו יותר מכל ותמיד נרצה להשאיר משהו בצד ליום גשום, לכל צרה שלא תבוא, להגשמת חלום, לחיסכון הראשון לילדים, לרכישה כספית גדולה ועוד המון רצונות עוד הרבה לפני שנצא לפנסיה. אלא שהרבה אנשים שמבינים מהבנקאי אחרי שיחה קצרה (פלוס זמן המתנה ארוך), שתוכניות החיסכון שלו יותר מגבילות מכדאיות ולכן מעדיפים פשוט לוותר ולא לחסוך אגורה. וכך הם עלולים למצוא את עצמם בלי נזילות גבוהה ואפקטיבית ובלי שום תוכנית גיבוי עתידית.

בגדול, מי שכן בוחר להשקיע את הכסף שלו עושה זאת באחת משתי דרכים: או בחירה בהשקעה "נזילה" כמו קרן נאמנות ופיקדון, או בהשקעה לטווח ארוך עד הפנסיה כמו קופת גמל, קרן פנסיה וביטוח חיים. מי שמנהל את ההשקעות האלה הוא גוף כמו חברת ביטוח, בנק או בית השקעות שאמורים לייצר תשואה על הכסף ולגבות דמי ניהול בתמורה לכך. כל אחד מהגופים האלה כולל מגוון של מסלולים אפשריים, אך קופות הגמל הן המרכזיות ביותר במדינה כיום ומנוהלות בהיקף של 320 מיליארד שקלים! זאת בעקבות שורה ארוכה של יתרונות משמעותיים שהרבה אנשים כיום ממהרים ליישם. ואם אתם כאן – סימן שאותם בדיוק חיפשתם. אז מהם אותם יתרונות ולמה הם הרבה יותר נכונים לכם כיום מהחיסכון או הפיקדון בדרכים אחרות? מיד נסביר הכל.

קופות גמל: מה זה אומר

כדי להבין קופת גמל להשקעה מהי, נצטרך בתור התחלה להסביר על מה מדובר: מכשיר חיסכון לטווח קצר, בינוני או ארוך לפי בחירת המשקיע. כל עמית (כלומר, משקיע) מקבל מספר חשבון שבו מצטברות ההפקדות שביצע, המשיכות אם בוצעו, מה הרווחים שנוצרו וכמה גובים ממנו על דמי הניהול. כמו קרנות הנאמנות, כספי כל העמיתים מנוהלים יחד וכל עמית מקבל את חלקו היחסי תמורת ההשקעה והרווח הכולל.

לאנשים שרוצים לפתוח קופת גמל יש מבחר לא קטן של מסלולים אפשריים: מסלול מנייתי/ אג"חי/ סולידי/ שקלי ועוד, שכל אחד מהם עומד בתנאי הפקדה ומשיכה שונים, יכולת שונה להביא תשואה וכמובן מתומחר אחרת בדמי הניהול. את המסלולים האלה אפשר לשלב על פי מה שהגוף המנהל אותם יכול להציע לכם כדי למקסם רווחים ובשום מקרה לא מדובר בכסף שיכסה אתכם מבחינה ביטוחית ולא מדובר ב"לעשות ביטוח". מה כן ניתן? לפתוח קופת גמל בחברת ביטוח ולהוסיף ביטוח לקופה. ושלא נזדקק.

אלא שהחל משנת 2016 ראתה המדינה כי טוב ויצרה תיקון לחוק שמאפשר לקופות הגמל להעביר כיום את החיסכון לתנועה השוטפת מבלי "לנעול" אותו עד למועד מסוים, החל מהפקדה קטנטנה של 200 ₪ לחודש (דרישת מינימום) ועד 70,000 ₪ בשנה (רף המקסימום). גמישות? אפקטיביות? רווחיות? נוחות? לגמרי! מיד ניגע בכל היתרונות (והחסרונות) של קופות גמל להשקעה במתכונת החדשה.

רוצים לגלות איפה הכי שווה לפתוח קופת גמל להשקעה?

קופה להשקעה עצמית

עובדים שכירים או עצמאיים, הורים, בני משפחה וכל אדם יכול לפתוח קופת גמל להשקעה לפי צרכיו האישיים. גם מנכ"לים ומנהלי עסק פונים לפתיחת קופות גמל אישיות לפיצויים שאפשר להשתמש בהן אם יש צורך לשלם לעובד פיצויי פיטורין. זאת בנוסף לאפשרות הקיימת לפתוח לעובדים קרן השתלמות שבה גם העובד וגם המעביד מבצעים הפקדה חודשית ומתבטאות בתלוש, או פתיחת קופת גמל לדמי מחלה שאליה מעביר המעביד כספים שמהם יוכל לשלם דמי מחלה בצורה יעילה. עד לאחרונה יכלו המעסיקים לפתוח קופות גמל גם לצורך תשלומי הבראה, חופשות או ימי חג, אלא שמשרד האוצר לא מאשר פתיחה נוספת של קופות גמל כאלו ורק מעסיקים שכבר מנהלים אותן יכולים להמשיך להשתמש בהן.

קופות גמל להשקעות החל משנת 2016 הן מוצר גמיש שבו אפשר להטמיע כל סוג השקעה רלוונטי ולכל טווח זמנים רצוי. האוצר שהבין כי קופות אלה שומשו עד לאחרונה רק עבור הפנסיה, מאפשר כעת לא להמתין עד למועד הפרישה כך שתוכלו למשוך את הכסף בכל גיל ובכל מצב. הבונוס לאלו מכם שכן יחסכו עד הפנסיה – פטור מלא ממס רווח הון (שמשולם על הרווחים שהקופה צברה) ופטור מלא ממס על הקצבה, כלומר קצבת פנסיה פטורה ממס. חשוב לציין כי חוסכים שנהנים מהיכולת למשוך קודם לכן את כספיהם, כן יחוייבו במס על רווח הון.

יש לא מעט קשר בין קופות הגמל להשקעה לבין קרנות הנאמנות: החוסך משקיע בדרך מסוימת שהוא קובע בה את התמהיל ואת רמת הסיכון ומשלם במימוש ההשקעה את המס. הדבר יוצר תחרות גדולה מאוד בין השתיים ואל המשחק הזה נכנסות גם פוליסות החיסכון ופוליסות ההשקעה של חברות הביטוח השונות שהפכו בשנים האחרונות לפופולריות ומתחרות גם בפיקדונות בבנקים. אלא שקופות גמל להשקעה הן בעלות יתרון אחד בולט: שני פטורי המס שניתנים כהטבה למי שחוסך עד הפנסיה.

אם אתם בעלי כושר מיקוח ואלופים בניהול משא ומתן, תוכלו לדון בדמי הניהול של הקופה ולהפחית אותם. אתם לא באמת צריכים גוף ממוסד שינהל לכם את דמי הקופה ואתם רשאים ליצור קופת גמל בניהול אישי (IRA) שבה אתם אלה שנותנים את הפקודה להשקעה ולראשונה ללא הגבלת גיל. מדובר בפוטנציאל גדול לרווחים עתידיים ששכירים מביניכם יוכלו ליהנות ממנו בהפקדה עצמאית וללא קשר למשכורת החודשית ואפילו לבצע תיאום מס כדי לראות מהכסף הטבות נוספות. עצמאים כמובן, הם העובדים והבוסים של עצמם בלבד ולכן בכל מקרה יוכלו לפתוח קופת גמל לתגמולים עצמאיים שאליה יפקידו כראות עיניהם.

הטבות מס לחוסכים עד הפנסיה

כל הטבות המס ניתנות על בסיס זיכוי או ניכוי. זיכוי מפחית את גובה המס שהייתם אמורים לשלם וניכוי מעניק לכם הטבה במס. בשתי הדרכים אתם נהנים מהאפשרות לשלם גובה מיסים מופחת אבל זכרו שגם הפעם יש תקרה מסוימת שמגבילה את ההפחתה בהתאם לשכר שלכם שתלויה בגובה ההפקדות ובהגדרתכם בגוף ההשקעות או הביטוח: האם אתם עמיתים מוטבים או לא. עמית מוטב הוא אדם שמפקיד בשנה סכום שהוא למעלה מ-16% מהשכר הממוצע במשק והוא נהנה מהטבות מס מוגדלות, ללא קשר אם הוא שכיר או עצמאי. מעסיקים שמפקידים לקופת הגמל בעבור העובדים שלהם סכומים בגובה 7.5% מהשכר – סכום זה לא ייחשב כחלק מהכנסתם ולכן נחשבים כהוצאה מוכרת. עובדים שמפקידים לעצמם סכום של 7% מהשכר ייהנו מזיכוי במס. בכל מקרה, הפקדות אלה מגובה השכר תלויות בתקרת המס השנתית שקובע מס הכנסה עד גובה משכורת כוללת בשיעור מסוים ולכן כדאי ומומלץ להתעדכן משנה לשנה בעדכונים לשנת המס ובתקרת המשכורות המעודכנת.

אז איך נהנים מהטבות המס הללו? אם אתם שכירים, אתם יכולים לשבת רגל על רגל. הכל מחושב לכם אוטומטית דרך השכר ועליכם רק לבדוק שאין טעויות. אם קופת הגמל שלכם כשכירים היא חיצונית ולא דרך העבודה (קופת גמל להשקעה עצמאית) אתם צריכים להעביר למקום עבודתכם אישור הפקדה לקופה והוא ידאג לעדכן זאת כך שתקבלו זיכוי והמשכורת נטו תגדל. דרך נוספת היא להגיש בסוף השנה לפקיד שומה טופס 135 – "דוח שנתי לשכירים, בקשה להחזר מס" ולצרף אליו אישור מקופת הגמל כדי ליהנות מהחזר (הטופס קיים באתר רשות המיסים). אם אתם עצמאיים – יש לצרף את אישור ההפקדות לקופה בדו"ח השנתי כדי שהן יוכרו לכן. הטבות המס על הפקדות לקופת גמל עצמאית יוכרו לאותה שנת הפקדה והחוק מתיר להעביר אותן גם לקופות גמל נוספות על שם בני הזוג או הילדים.

רוצים לקבל הצעה להשקעה בקופת גמל משתלמת?

מיקוח על דמי ניהול גמישים

אז איך בוחרים קופת גמל נכונה ומתאימה? זה לא משנה אם הקופה תנוהל לטווח ארוך או קצר, לכל אחת מסלול השקעה שונה, תשואה אחרת, דמי ניהול אחרים וכמובן, חברה אחרת שמנהלת אותה. אל תמהרו לפתוח שום קופה בשום מקום לפני שבדקתם, השוויתם, ביררתם והתעדכנתם בכל התנאים של כל חברה וניהלתם משא ומתן. הרלוונטיות של קופות גמל להשקעה עוד צפויה להמשיך להתחזק ולגרום לחברות נוספות לפתוח אופציה דומה, או לאותן החברות לפתוח סוגים נוספים של קופות גמל להשקעות ולכן טוב תעשו אם תישארו עם אצבע על הדופק ותראו מה עוד מחכה מידי פעם בחוץ, מה שאתם גם ככה עושים עם הטלוויזיה, האינטרנט ואפילו הרכב. גם אם בחרתם ואתם לא מרוצים – דבר לא ימנע מכם לעבור לקופה אחרת. תוכלו להעביר את כספיכם לקופה חדשה (מתבצע תוך שבעה ימי עסקים) מאותו סוג והוותק מהקודמת יישמר. כן, ממש כמו קידומת הסלולרי אחרי מהפיכת הסלולר.

אחד העקרונות המרכזיים שצריכים להנחות אתכם בבחירת קופה הוא לא התשואה שלה אלא התמהיל – עד כמה הוא מתאים לכם מבחינת סיכון ומהם דמי הניהול בקופה. לא סתם ההתעסקות המרכזית בדמי הניהול, אלא כי מדובר במרכיב קריטי במצב שבו הקופה מייצרת תשואות נמוכות בעקבות גובה הריבית הנמוכה ומכאן שכל חצי אגורה יותר בדמי הניהול תורגש היטב בסכום הכללי בקופה. ולכן גם אם מובטח לכם ש"ההצעה לא תחזור על עצמה" וש"תבדקו עוד אלף חברות, נמוך מזה אין בשוק" – היו נאמנים לעצמכם ולא לאף אחד אחר והמשיכו לבדוק, לברר ולהתעקש על פחות.

מימוש הכספים בכל זמן נתון

הדבר היפהפה בקופות גמל להשקעה הן הנזילות שלהן. להבדיל מקרנות הפנסיה שחוסכות עד הפרישה במטרה להתקיים בחיים שאחרי העבודה, קופת הגמל להשקעה תוכל לאפשר לכם להשתמש בה עוד הרבה קודם אם תרצו, או להמתין לפנסיה ואז ליהנות מהטבות המס שהיא מעניקה ולכן אם אין לכם סיבה מיוחדת למהר ולמשוך, תוכלו ליהנות מהחיסכון בפרישה שצבר עד כה תשואה יפה והוא יועבר אליכם מיד, ללא קצבה חודשית קבועה. חוסכים לטווח ארוך יוכלו לשלב אותו גם עם ביטוח מנהלים למקרה שההכנסה החודשית עד גיל הפרישה תיפגע מאבדן כושר עבודה, מחלה, תאונה או פטירה חלילה, שתועבר לשארים. בכל מקרה שבו תרצו למשוך את הכסף לפני "תום התקופה" כלומר, בפנסיה, לא תחוייבו בתשלומי "קנס" על הפירעון המוקדם כך שהמס שתצטרכו לשלם (מס רווח הון) הוא על הרווחים שנצברו בלבד. כדי ליהנות מהפטורים ממס שמעניקה המדינה לחוסכים עד הפנסיה, חשוב לדעת כי עליכם להיות בכל מקרה בני 60 ומעלה.

סיכום יתרונות קופת הגמל להשקעה:

  • כל אחד יכול לפתוח אותה ללא הגבלת גיל
  • ההפקדה המינימלית היא 200 ₪ בלבד, סכום מתאים לכל כיס שניתן לעמוד בו מבלי להתחייב לגובה הפקדות חודשי גבוה
  • החוסך בוחר מתי להפקיד וכמה, אם באופן שוטף או באופן חד פעמי
  • הכסף תמיד נזיל, מחכה למשיכה בכך רגע נתון וללא תשלום "קנס יציאה" על פירעון מוקדם
  • תשלום מס בעת המשיכה הוא על הרווחים שהקופה צברה בלבד – לא קיים בקופות הגמל הרגילות.
  • פטור ממס במשיכת הכסף מהקופה כפנסיה מעל גיל 60
  • מעקב שקוף ונגיש אחרי תנועת הכסף שלכם בקופה והביצועים שלו
  • יכולת להשוות בין ביצועי הקופות השונות דרך אתר "גמלנט" של משרד האוצר כדי להחליט מי המתאימה לכם
  • מגוון גדול של אפיקי השקעה ומסלולים לפי הצורך האישי שלכם
  • אפשרות להשקעה בנכסים לא סחירים, מה שלא קיים במוצרי השקעה אחרים והוא יכול להביא לכם תשואה משמעותית בהשקעה באג"חים נמוכים
  • אפשר לעבור בין קופות בקלות וללא בעיה מבלי להחשיב זאת כמימוש הסכום
  • אפשרות להגדיל את החיסכון הפנסיוני מבלי "לנעול" לכם את הכסף עד גיל הפרישה, כך שתוכלו למשוך אותו לפי רצונכם
  • יעיל יותר מפוליסת החיסכון המספקת דמי ניהול גבוהים יותר בבנק ותשואה נמוכה

כמה גובים על פתיחת קופת גמל להשקעה

תעשיית קופות הגמל צפויה להמשיך ולהתרחב בשנים הקרובות והחוסכים המתוחכמים שביניכם כבר מבינים היטב את יתרונות המוצר. יחד עם זאת, צריך לזכור שני דברים: דמי הניהול על הצבירה ודמי הניהול על ההפקדה. דמי ניהול מקסימליים עבור הצבירה הינם 1.05% ודמי ניהול מקסימליים עבור ההפקדה הינם 4%. ברוב המקרים לא יגיעו איתכם החברות למקסימום והן יתחילו מדמי ניהול נמוכים הרבה יותר, כאשר הממוצע הקיים כרגע עומד ברוב המקרים על בין 0.6% – 0.8% עבור דמי הניהול על הצבירה, כאשר דמי הניהול על ההפקדות עומד על…אפס! בהחלט ניתן לומר שמדובר באופציה שדמי הניהול בה זולים הרבה יותר מאשר במוצרי השקעות וחיסכון אחרים, שמנוהלים בצורה שונה ולכן יקרים יותר משמעותית.         

בנוסף, אם אתם חברי הסתדרות, וועד עובדים או גוף כמו "חבר" למשל, אפשר ליהנות מעוד הנחות על דמי הניהול על הצבירה וכדאי להעלות את חברותכם בגופים הללו בזמן המיקוח. גם עשירית אחוז פחות תהיה משמעותית לאורך טווח ארוך! אנשים רבים שמבצעים מאז התיקון לחוק ב-2016 ריכוז של כל קופות הגמל הוותיקות (מכמה בתי השקעות שונים) לגוף אחד, נהנים מגמישות גבוהה במיקוח על דמי הניהול שהולכים ופוחתים ככל שהסכום ההתחלתי גבוה יותר. יתרון נוסף של קופות הגמל להשקעה מספק כיום אלטרנטיבה טובה גם לחיסכון לילדים. בהפרשת כמה מאות או אפילו עשרות שקלים מידי חודש, אתם יכולים ליצור מקור חיסכון גדול וטוב לכל אחד מהילדים וליהנות מכלל היתרונות שהזכרנו כאן. אין מוצר השקעות או חיסכון שקיים בחוץ שיכול באמת להתחרות בזה ואמנם התשואה תלויה בניהול מנהלי ההשקעות של אותה קופה, אבל תנאי פתיחת הקופה הם מצוינים ואפקטיביים לעומת כל מוצר אחר. כל משפחה ממוצעת יכולה לחסוך מכך כ-300 אלף שקלים בשנה לצד הטבות מס משמעותיות, מה שמאפשר לילדים במידת הצורך, כיורשים, ליהנות מהסכום בתוספת תשלום מס רווחי הון, או להמשיך ולשמור את הכסף בקופה כקצבה כשהם עצמם יגיעו לגיל פרישה.

הבנק בלחץ

ומה לגבי הבנקים? הם מ-פ-ח-ד-י-ם. עידוד המדינה ליצירת חיסכון לטווח ארוך דרך קופות הגמל להשקעה בתנאים החדשים מאיים עליהם משמעותית והם מפחדים שהדבר יצור בקרוב עדיפות לקופות בחברות הביטוח וההשקעות לעומתם. איגוד הבנקים כבר מיהר לכתוב למשרד האוצר כלפי החשש מהטבות המס למשקיעים שניתנות עוד מעבר לחיסכון הפנסיה והבנקים עצמם מאמינים שצריך להשוות את תנאי קופות הגמל לשלהם, כלומר – לא לייצר עדיפות. כוונתם של הבנקים ברורה לכולנו, מפני שיש להם אינטרס להרוויח על חשבון בעלי החשבון בדרך המסורתית שבה הם עושים זאת בכפוף לעמלות או ריביות. גם חברות קופות הגמל השונות מרוויחות כמובן, אך הן מוגבלות הרבה יותר בפעולתן מבחינת מה שמגדיר להן החוק.

הלחץ מכיוון הבנקים וגם קרנות הנאמנות ששותפות לחשש הזה והרשות לניירות ערך, יצר את ההגבלה של אפשרות להשקעה בתקרה של עד 70 אלף שקלים בכל שנה – נמוך מהתוכנית המקורית שבה היה ניתן להפקיד מאות אלפי שקלים, ירד בעקבות הלחץ למאה אלף שקלים ולבסוף נעצר על הסכום הנוכחי. ועדיין עם זאת, מדובר בהטבה מצוינת: לעשור שלם תוכלו לחסוך 1.4 מיליון שקלים! ומה עושים עם כזה סכום? באמת הכל. מביצוע רכישת דירה, דרך טיול החלומות בחו"ל, רכישת רכב חדש, לימודים, בריכה בחצר וכל דבר שנראה לנו כיום כמעט בלתי מושג. בכירים באוצר כבר מיהרו להודיע שהם מתכוונים להעלות את מגבלת ההשקעה ואפילו להכפיל אותה ל-140 אלף שקלים בשנה, אך מצב זה עדיין נותר "תקוע" ולא התקדם מאז, למרות הרצון.

היתרונות הסודיים שהבנק לא רוצה שתדעו

יתרון נוסף שנהוג לדבר עליו הרבה פחות, הוא העמדת קופת הגמל להשקעה כנגד קבלת הלוואות. נניח שאתם זקוקים להלוואה בסך 100 אלף שקלים ובקופת הגמל כבר נמצאים 200 אלף שקלים. אתם בהחלט יכולים לקחת חלק יחסי מהקופה אבל אז לא תוכלו ליהנות כמובן מהטבות המס שהיא מספקת ולכן יש דרך עקיפה: לקבל מהחברה המנהלת לכם את הקופה הלוואה בגובה של עד 80% מהיתרה לתקופה של עד שבע שנים, בריבית נמוכה שמשמרת את הוותק, את התשואה, את דמי הניהול ואת כל ההטבות העתידיות במס! מדובר באלטרנטיבה בולטת מאוד לעומת כל בנק או חברת הלוואות אפשרית, שתעמיד את יכולתכם לקבל הלוואה בנכסים, בכספי העובר ושב, במסלולי ריביות משתנות ואינספור תנאים שאתם לא באמת קוראים בסעיפים הקטנים של החוזה.

יכולת נוספת של הקופה שלכם נוגעת לכל מה שתצטרכו לשלם במס שבח ממכירת הדירה, אם בבעלותכם שלוש דירות או יותר. מס על דירה שלישית שחודש בשנת 2017, היה אמור להיות בשיעור של 1% מערך הדירה, כאשר בעל הדירה פטור מתשלום מס על שתי דירות נוספות ואם קיימות לו דירות נוספות, גם עליהן יצטרך לשלם מס בשיעור של 1%. סכום התשלום לא יהיה גבוה מ-18 אלף שקלים, אבל כדי להקל על משקיעי הדירות (החוק נועד כדי להגדיל את היצע הדירות בשוק ולהגביל את המשקיעים) הוחלט שכל מוכר דירה יקבל הקלות מסוימות דרך מס השבח לתשלום. מוכרי דירה החל מאותה שנה שיש להם דירה שלישית ומעלה, יהיו זכאים למענק בגובה מס השבח ששילמו עד 75 אלף שקלים.

למה זה רלוונטי לעניינינו

מפני שאת המענק הזה, מתאפשר לכם להפקיד ישירות לקופת הגמל להשקעה, בתקרה של עד 2.5 מיליון שקלים או עד סך התמורה שהתקבלה מהמכירה. האפשרות הזו "עוקפת" את התקרה השנתית של 70 אלף השקלים. נכון להיום, הנושא בבחינה מחודשת מבחינה חוקית ולכן רצוי להתעדכן מול חברת הניהול לפני שאתם שוקלים לבצע מהלך דומה ולהבין כיצד ניתן ליישם אותו.

באיזו חברה כדאי לבחור

ישנם לא מעט גופים שמזמינים אתכם לפתוח אצלם קופות גמל להשקעה: מיטב ד"ש, פסגות, מנורה מבטחים, אלטשולר שחם ועוד ועוד. אפשר לבצע את הפתיחה טלפונית ואפילו דיגיטלית דרך האתר בצורה נוחה מאוד. רוצים להתמקח על דמי הניהול? מעולה. תאמו שיחה חוזרת בטלפון ודברו עם נציג שיתאם לכם פגישה. קבלו עוד ועוד הצעות ואל תמהרו לבצע את המהלך הרווחי הזה מעכשיו לעכשיו.

אז מה קיים בחוץ? מעל 100 קופות גמל להשקעה! המובילים בכמות הקופות שבניהולם הם נכון להיום (2019) ארטשולר שחם אבל איתם "במשחק" עוד המון חברות מוצלחות וטובות. במי לבחור אתם שואלים? זאת כבר שאלה שהתשובה שלה הרבה יותר מורכבת. זה תלוי קודם כל באיזה סוג השקעה אתם צריכים: השקעה מנייתית, השקעה סולידית, השקעה מגוונת, שילוב של מסלולי השקעות (כמו למשל בין אג"ח ומניות) וכו'. עליכם לבחור רק את מה שמתאים למטרות האישיות שלכם מבחינת סיכון. טיפ מאיתנו לגבי מסלולי השקעה מנייתית: ככל שגילו של החוסך צעיר יותר, כך יתאפשר לו לקחת סיכונים גבוהים יותר ולהיחשף למניות במשקל גדול. למה? פשוט מפני שההשקעה במניות מניבה לטווח ארוך תשואה הרבה יותר גבוהה מאפיקים אחרים. בנוסף, קיימים מדדי דירוג (מדד ג'ייסון, שארפ או טיילור) שבהם משוכללת תשואת קופת הגמל יחד עם הסיכון בה. אלא שחשוב לזכור שסיכון הוא תנודתיות התשואה (מדד רווחים עולה ויורד) והמוצר הזה עדיין לא פעיל זמן ארוך מספיק כדי לקבוע את התנודתיות הקיימת בו כיום. דהיינו – אל תקבלו החלטה רק על סמך הסיכון והכניסו גם את יתר השיקולים האפשריים, עד שהנתון הזה ייכנס לתוקף.

ולסיכום:

  • קופת גמל להשקעה היא מוצר ייחודי בשוק שיש בו הטבות מס מצוינות: אין חבות מס על רווחים או על משיכתם כקצבה פנסיונית ואין שום תשלום מס בעת מעבר בין קופות או מסלולים לפי דרגות סיכון שונות.
  • הקופה היא קופה נזילה ואפשר למשוך את הכסף מתי שרק תרצו, אך הוא מותנה בתשלום מס רווחי הון על התשואה ולכן לפעמים כדאי ואפילו עדיף להשתמש בקופה כהלוואה במקום לממש אותה.
  • דמי הניהול נמוכים באופן יחסי מכל אפיק השקעות אחר ואם אתם טובים במו"מים וגם חברי וועד או הסתדרות מסוימים תוכלו להפחית את דמי הניהול.
  • הפקדה בגובה מקסימלי גבוה של עד 70 אלף שקלים לאדם, כאשר קופה "משפחתית" תאפשר לכם להפקיד עד אותו סכום לכל אחד מבני המשפחה. אם אתם נניח, זוג + 3 ילדים, תוכלו להפקיד בשנה 350 אלף שקלים, שתוך עשור תהיה כבר 3.5 מיליון שקלים! בית? חיסול כל החובות? הגשמת חלומות? השמיים בסכום כזה הם רק ההתחלה.
  • התאמה לחיסכון חודשי וגם לחיסכון חד פעמי עם הטבות שלא ניתן להשיג בדרכי חיסכון אחרות.
  • יכולת להוסיף לקופה גם היקף ביטוחי לכל מקרה חלילה של מחלה, פציעה, אבדן כושר עבודה או מוות.
  • בחירה גדולה מבין עשרות חברות גדולות ומובילות שמבצעות ניהול מקצועי ויכולות לייעץ לכם כיצד ליישם כל מהלך בצורה אפקטיבית.
  • אלטרנטיבה לחיסכון הפיקדוני של הבנק, לקרנות הפנסיה, לקרנות הנאמנות ולדמי הפנסיה של המעסיק, שלא גורעת מהם ולא מונעת מהם להתקיים במקביל.

קופות גמל להשקעה בוודאי יעברו בשנים הקרובות מספר מקצי שיפורים כדי למקסם את היעילות שלהן עבור הציבור. זה הזמן להתעדכן ביתרונות הרבים והטובים אך לא לשכוח גם את החסרונות כמו מגמות השינויים שהשוק עוד יעבור, התנודתיות המשתנה והחלטות חוקיות לגבי הטבות מס כאלה ואחרות, שיעורי תקרת ההפקדות ודמי הניהול ועוד. המגמה משתנה בכל כמה שנים והיא יכולה להיות מצוינת היום ולהגביל את אפשרויותיה בהמשך. לכן ככל שתקדימו לברר, לחקור וליישם פתיחה של קופת גמל להשקעה באופן עצמאי – כך תוכלו להתחיל לצבור לעצמכם הון אישי בדרך הטובה ביותר שפתוחה בפניכם כרגע.

רוצים שאחד מאיתנו ייצור אתכם קשר?

גלילה לראש העמוד